Време е за революция
декември 22, 2018
ЧЕСТИТА НОВАТА 2019 ГОДИНА
януари 1, 2019
Всики

Spiegel: ПОДЕМ -«жълти жилетки» се появиха и в Германия

Spiegel: ПОДЕМ -«жълти жилетки» се появиха и в Германия, но далеч все още не могат да достигнат френските

В Мюнхен се състоя първата немска демонстрация на „жълти жилетки“, пише Der Spiegel.

Тя е организирана от движението „Подем“ и е насочена срещу високите цени на жилищата, социалното неравенство и безработицата.

Движението „Подем“, основано от германския политик Сара Вагенкнехт, проведе първото за Германия? „действие на жълти жилетки“? в Мюнхен, според Der Spiegel.

„Непрекъснато ни се казва, че всичко е наред в Германия. Въпреки това, защо много хора не забелязват, че това не е така“– казва един от протестиращите.

Тя добавя, че френските „жълти жилетки“ са доказали, че с такива действия могат да бъдат постигнати промени.

Der Spiegel съобщава, че много от демонстрантите са в трудни социални условия, като например 32-годишният Бастиан Пфлюгер, който вече е пенсионер поради заболяване.? „Ако банката? беше? болна, щяха да? я? спасят отдавна“, е написано на плакат в ръцете му. 62-годишните безработни в Мюнхен се оплакват, че? „богатите стават все по-богати“.

В същото време много представители на средната класа също са солидарни с исканията на „жълтите жилетки“: искат помощи за бездомните, по-ниски цени на жилищата, да увеличат данъците за корпорациите.

Изданието задава въпрос защо тогава толкова малко хора са участвали в протестите?? „Френските „жълти? жилетки“ също започнаха? с? малко.? Ние изпратихме сигнал“, отговаря един от активистите на „Подем“, Кристиан Ланг.

Сега „Подем“ планира да проведе акции в други големи германски градове, такива като Хамбург, Лайпциг, Щутгарт и Дюселдорф.

От септември 167 000 души са се регистрирали в интернет в движението.

Der Spiegel също отбелязва, че за разлика от Франция, представители на синдикатите не са протестирали в Мюнхен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *