П ? Е Д И З Б О ? Н А? ? ? П Л А Т Ф О ? М А? на ПП“ПОДЕМ“за нов Европейски парламент

2019 година през погледа на ПП „ПОДЕМ“
февруари 24, 2019
Прес-съобщение За проведеното на 10.02.2019г. редовно заседание ? на Националния Комитет на ПП „ПОДЕМ“
февруари 24, 2019
Всики

П ? Е Д И З Б О ? Н А? ? ? П Л А Т Ф О ? М А? на ПП“ПОДЕМ“за нов Европейски парламент

П ? Е Д И З Б О ? Н А? ? ? П Л А Т Ф О ? М А? на ПП“ПОДЕМ“

за нов Европейски парламент

 

Според подемци като новите социалисти, като новата Левица в България, нашата ? одина е един от основните културни? и исторически темели на стария континент-„България е Европа !“,“Европа е България ! “.Затова всяка политическа сила у нас има правото и задължението да участва в изборите за нов Европейски парламент.

Евроизбори‘2019 са ВИП състезание, мега битка, както между отделните партии и коалиции във всяка от 28-те страни членки на ЕС, така и между отделните политически семейства на континента. Тези избори са от съдбоносен характер и имат три основни измерения: национално, европейско и световно.

Националният аспект на Евроизбори‘2019 е свързан преди всичко с ролята им на своеобразен Национален референдум за готовността и волята на българското гражданско общество радикално да промени своята съдба. Тези избори ще сигнализират(като червена лампа) и ще покажат дали масовия натрупан гняв срещу 10 годишното бездарно управление на ГЕ? Б и тандема Борисов-Цветанов ще даде нов шанс на страната.

Няма по-важна вътрешна задача от тази -България да се освободи от статуквото, от международния слугинаж и националния грабеж на вредното управление на ГЕ? Б. Хората трябва да преодолеят страха и всички заедно с максимална активност да пречупим гръбнака на престъпното управление, да запазим и обновим България. И още тази година на предсрочни парламентарни и редовни местни избори да победят нормалните партии, коалиции и обединителни движения.

Европейският същностен аспект на изборите ще определи новото съотношение на силите между различните политически групи в рамките на Съюза и реалните възможности за общоевропейско развитие. ПП“ПОДЕМ“ е за по-голяма и решаваща политическа тежест на левите сили в ЕП и за най-сериозно редуциране на ролята на десните.

Замисленият след Втората световна война европейски проект на мира, съгласието и социално-икономическия прогрес (Общ пазар, ЕИО, ЕС) се превръща в олигархичен ,кастов и бюрократичен? механизъм ,който възпроизвежда диктат на финансовия капитал и банките, растящо неравенство и ограничителна социална политика, възпроизвежда дефицит на солидарност и справедливост. Доминацията на ЕНП, на неолибералния консенсус и деструктивната намеса на САЩ доведоха до екзистенциална криза на ЕС, до загуба на доверие в неговите институции.

Без радикална промяна ЕС няма гарантирано бъдеще, а ще продължава да има привилегировани? и второстепенни участници на най-различни скорости, нехармонизирани социални стандарти. Настъплението на капитала, високомерието на някои държави срещу други трябва да срещне решителна съпротива, Крайно необходимо е преформулиране на целите, политиките и договорите на ЕС, така че той да е привлекателен за мнозинството народи и държави, а не само за елитите и чиновниците, Всички членки следва да са на магистралата, а не повечето от тях да биват пренасочвани по второкласни и третокласни? пътища.

Световният аспект на Евроизбори‘2019 ? ? е пряко свързан с последващата обща външна политика и политика на сигурност на новия ЕП и на целия ЕС. Евродепутатите ще предопределят мястото и ролята на нашия континент в глобалната система, неговия магнетизъм.

Европа или ще остане един от основните геополитически фактори, ако води равноправна и еманципирана политика със САЩ, ? усия и Китай, или ще отива назад в международната класация, ако сама усилва опеката на САЩ върху себе си за сметка на жизненоважното партньорство с Москва и Пекин.

ПП“ПОДЕМ“ е за нова политикономия, за нова социално-икономическа и международна философия на ЕС,на ЕК,на ЕП. Нашата Предизборна платформа включва следните опорни пункта :

1.ЕС да преодолее усещането сред новоприетите страни-членки за използването на модерна форма на „мек неоколониализъм“. ЕС ще се обезсмисли, ако продължава да има за приоритет финансовите пазари и корпорациите, ако допуска център, периферия и бедстващи региони, ако се примирява с драстичното разминаване в социалните стандарти? в различните страни и в рамките на всяка една от членките. Устойчивото развитие на континента е невъзможно без цялостна и нарастваща социална стабилност и благосъстояние. Необходима е социална демократизация на всички институции на ЕС за сметка на тяхната неолиберална елитизация.

2.На Обединена Европа е нужен нов модел за социално-икономическо развитие. Модел, който възпира агресията на капитала срещу труда, който осигурява политика за заетост, на нови работни места особено за младите и жените,? който реално се бори срещу бедността, безработицата и експлоатацията, който е екосъобразен, подчинен на зелената икономика, не допуска приватизация? на природните ресурси и осигурява строг публичен контрол върху енергийния сектор. Затова са необходими регулации, които да овладяват стихията на пазара. Необходима е нова роля на всички фондове и на ЕЦБ в полза на публичните инвестиции и социално-ориентираните програми. Необходимо е големите корпорации и банките да плащат допълнителен данък „социална справедливост“.

3.Добрата стара Европа, ако иска да съхрани своята привлекателност и да избягва бунтовете, трябва да се придържа към принципно друга социална политика. Доходите да са достатъчни ,а данъците-справедливи, като плоските да се делегитимират. Ние сме? за гарантиран базов доход на всяко европейско семейство и за въвеждането във всяка страна-членка на задължителен комплекс от прогресиращи минимални социални стандарти за всеки европейски гражданин. Възрастните следва да получават неунижаващи пенсии, децата нормални добавки, а хората в неравностойно положение да се чувстват пълноценни. Европа трябва да осигурява безплатно и достъпно здравеопазване и образование за всеки.

4.За Европа на демокрацията, недискриминацията, правата и свободите на човека. Старият континент трябва да е знаменосец на тези общи цивилизационни ценности. На? първо място- властта е на гражданите, а после на институциите, които подлежат на засилен граждански контрол. По нататък -ЕК не следва да обезличава ЕП, който се нуждае от допълнителни правомощия. От своя страна ЕП не е акционерно дружество, а политическа структура от заявени равноправни участници. Затова е крайно неуместно представителството на отделните страни да варира от 6 до 96 евродепутати.

Необходими са твърди гаранции за свобода на словото, на плуралистични медии. Гражданите имат право на истинска информация и на защита от фалшиви новини. Те нямат нужда от платена демокрация и изопачени факти.

5.За Европа на мира, сътрудничеството и сигурността.? Ние сме за интернационализъм и мир, ние сме контрапункт на империализма и войната. Европа следва да е експортьор на сигурност и ? мир, а не на вируси на войната и конфронтацията. Европа не трябва да се милитаризира и въвлича в надпревара във въоръжаването. На Европа и приляга да е зона на мира, свободна от оръжия за масово поразяване. Европа ще бъде магнит ,ако сътрудничи с всички посоки на света и се бори за справедлив международен търговски и икономически ред.

NATO трябва да е persona non grata ? в Европа, тъй като генерира повече заплахи, отколкото сигурност. Превръща континента в потенциален „театър на военни действия“ и препятства мирния европейски интегритет на ? усия.

Най-добре е ЕС,ЕП да се ангажират с една особена мисия-да възстановят и вдъхнат нова сила на международното право и ? международния морал като незаменими мирни регулатори в международните отношения.

***

********

***

В навечерието на Евроизбори‘2019 ПП“ПОДЕМ“ ? ясно вижда главната заплаха за Нова Социална и Солидарна Европа в лицето на очертаващия се неолиберално-консервативен блок и на крайната десница. Затова ние апелираме за обединено участие в тези избори на всички отговорни леви и лявоцентриски? политически сили. Само заедно можем да бъдем чук, а не наковалня.

 

 

14 февруари 2019г.? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? НК на ПП“ПОДЕМ“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *