ПОДЕМ подписа споразумение за взаимодействие и подкрепа за Европейските избори на „БСП за България“ с бюлетина №18 заедно с още 11 партии и граждански организации
май 8, 2019
СТАНОВИЩЕ на Ръководството на ПП“ПОДЕМ“ за и след Евроизбори‘2019
юни 2, 2019
Всики

ОЦЕНКА на резултатите от Евроизбори‘2019

Ръководството на ПП“ПОДЕМ“ дава следната оценка на изборите за Европейски парламент-2019:

1.Рекордно ниската избирателна активност е политически шамар за всички парламентарни и извънпарламентарни сили,но преди всичко тя е червен картон за управляващите .Явно статуквото отвращава и лишава обществото от енергия и активност.Масово натрупващият се социален и морален гняв очевидно изчаква своята буреносна изява на едни следващи предсрочни парламентарни и на редовните местни избори.

2.Резултатите и процентите за ГЕРБ носят преимуществено административно–чиновнически характер.Те са и корпоративно обвързани. Девет процента от гласовете на българските граждани не могат да носят победа за когото и да било.

Резултатите за Коалиция „БСП за България“ са преди всичко идейно –политически мотивирани.За това те обективно имат много по-голяма тежест и много по-висок потенциал за разгръщане.

3. Коалиция „БСП за България“ и самата БСП крайно се нуждаят от най сериозни промени ,които да консолидират ,мобилизират и възстановят първостепенната роля на столетницата в живота на България. Първостепенна роля, базирана върху автентични леви политики.

4.Печално и анекдотично е представянето на социал-либералното АБВ,което се яви под чуждо име и в коалиция с 6 партии.Професор Дуранкев се остави да го употребят, а ръководството на ПП“Българската левица“ доказа своята пълна несъстоятелност.Не по-добри резултати показаха „Движение-21“и коалиция „Заедно“.

5.На тези избори впечатлиха резултатите на ВМРО и на независимите-Минчо Христов, Ваня Григорова.На тези две личности  следва да се предложи да участват в по-голям Ляв Обединителен Съюз(ЛОС).

6.ПП“ПОДЕМ“ взе правилно и аргументирано решение на тези избори да подкрепи лявата Коалиция „БСП за България“.Самата ПОДЕМ трябва максимално да разгърне структурите си в цялата страна,за да посрещне достойно и победоносно новите изборни предизвикателства заедно с други леви политически и обществени сили.Само заедно можем да бъдем чук, а не наковалня.

7.Днес държавната система на Република България се крепи най-вече от високата легитимност на президента Радев.От него се очаква пълно съдействие за цялостното оздравяване на политическата система на страната.

 

27.05.2019 г.

София

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *