ДАЛИ УП? АВЛЯВАЩИТЕ СЪЗНАВАТ,ЧЕ СА ОСТАВИЛИ ИКОНОМИКАТА И БИЗНЕСА НА САМОУП? АВЛЕНИЕ И АВТОПИЛОТ

КОЛКО НЕЗАКОННИ СА БЪЛГА? СКИТЕ ИЗМАМНИЦИ И К? АДЦИ В ЦЕЛИЯ ИЗБО? ЕН П? ОЦЕС
март 14, 2020
ЗАЩОТО НЕ СМЕ КАТО Д? УГИТЕ
март 19, 2020
Всики

ДАЛИ УП? АВЛЯВАЩИТЕ СЪЗНАВАТ,ЧЕ СА ОСТАВИЛИ ИКОНОМИКАТА И БИЗНЕСА НА САМОУП? АВЛЕНИЕ И АВТОПИЛОТ

Поведението на нефункционалните министерства и агенции у нас показва, че икономиката е на автопилот.

Мерките и ограниченията срещу разпространението на COVID-19 ще нанесат огромни финансови и производствени щети.

Ако кризата с COVID-19 продължи по-дълго, каквито са повечето прогнози, може да блокира масово бизнеса, да доведе до фалити и до сериозно социално напрежение.

Коронавирусът служи като катализатор и може да се каже, че вече имаме рецесия. Но по всичко личи, че Министерски съвет, министерствата просто си стоят и наблюдават какво се случва. А като се заслуша министъра на икономиката става ясно, че не само наблюдават, а даже следят какво се случва, но действия няма.

А пределно тревожно е, че всички отрасли на икономиката ще пострадат — петролната индустрия, автомобилостроенето, транспорта, туризма, а за нас определящо значение ще има рецесията и кризата в Европа.

Започват и финансовите затруднения за кредитополучателите и проблемите им с кредиторите по отношение на обезпеченията и пр.

Кои мерки са най-популярни и се предприемат от повечето европейски дьржави:

На първо място: трябва да се стимулира износа, но с внимание защото в цяла Европа потребителското търсене е свито и поръчките са намалени масово. Това налага да се търсят нови купувачи в Европа и други страни.

На второ място: това е непопулярна мярка за намаляване ДДС, като спасителна мярка за да се стимулира вътрешното търсене. Това изисква сваляне на общата ставка на ДДС и диференцирани ставки за масовите стоки.

На трето място: въвеждане на необлагаем минимум като пропазарен ход, което ще оставя на хората с ниски доходи 50 — 70 лева месечно. Тези пари едва ли някой ще спестява, а ще ги похарчи за всякакви стоки и услуги за бита, включително през акцизи и ДДС.

На четвърто място — най-после да се въведе ред и функционалност в държавната администрация, включително бързо намаляване бюрокрацията и

корупцията.

Така може без разходи да се стимулират инвестициите, включително външни след Брекзита и от Китай.

И накрая остава да се надяваме скоро да бъде утвърдено и предоставено лекарство срещу коронавируса, защо не и българските молекули на БАН. Ако Китай започне възстановяването по средата на годината, можем да се надяваме, че и светът ще се възстанови тази година.

П.П. „ПОДЕМ”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *