Може да излезем по здрави и като икономика и като солидарно общество

КАК БОГОПОМАЗАНИТЕ ТАРИКАТИ ОСРЕБРЯВАТ СТРАДАНИЯТА НА БОГОУГОДНИТЕ НАИВНИЦИ
март 24, 2020
Позиция на ПП“ПОДЕМ“ Относно борбата срещу настъпващата пандемия COVID-19
март 24, 2020
Всики

Може да излезем по здрави и като икономика и като солидарно общество

Може да излезем по здрави и като икономика и като солидарно общество

Не е време да подценяваме епидемията, навременните ограничения са наложителни, докато случаите са относително малко, след масовото разпространение на вируса, ще бъде късно и няма връщане назад. И тогава ще платим скъпо, вкл. с човешки животи, а икономиката ще пострада много повече, отколкото от адекватни моментални мерки.Съществува отдавна „План за борба с епидемии в РБ“

-Управляващото мнозинство в законодателния орган -народното събрание в унисон с беззъбата „опозиция“, категорично отказва да приеме каквито и да са мерки , които да компенсират финансово дори частично селскостопанските производители,гражданите и фирмите след приключване на сагата-коронавирус…

Абсурдно и непонятно- гражданите и фирмите които плащат за съществуването и, да не могат да се възползват от фондовете си а да платят цената на кризата допълнително…

Време е за ревизия от суверена:

-Избягване на каквито и да било финансово-икономически и данъчни механизми за смекчаване , компенсиране на загубите ,не  е никаква стратегия, а просто управляващите са окрали до такава степен държавата,че всяка компенсация е немислима ,или те се смятат за самодостатъчни и просто мразят народа си и желаят неговата физическа смърт…

И в двата случая гражданите имат моралното и историческо право да предприемат ВСИЧКИ законни действия за смъкване от власт на тези хора,които чрез безотговорното си и вредно поведение умишлено ги водят към фалит,безработица,мизерия и физическа смърт.

-Прилаганите драстичните и твърди мерки срещу заразата, реално водят до създаване на полицейска държава, каквато не е съществувала дори по време на Хитлер…

Да не се използват наличните финансови ресурси на публичните бюджети, които стоят неизползвани – едни милиарди за магистрали, инфраструктури и спортни зали? Така или иначе всичките строежи и ремонти не могат да се завършат тази година и няма смисъл парите да стоят в банки, когато могат да се използват. Да се спрат да изграждат същите за 2.8 милиарда и да купуват и правят масови тестове , колкото и скъпо да ни струват.  Не може да продължават да твърдят, че от тестовете няма полза. Ако не знаеш размера на проблема няма как да вземеш правилните решения.

Фалшиви новини са техните отчети за това какво е разпростране нието на вируса.Колко са тестваните и какви са резултатите?Кого тествахте ,само вас ли избраните, и с какво?

Индивидуалните защитни мерки трябва да се поощряват по всякакъв начин – два месеца не могат да доставят спирт в аптеките и да произведат маски. Наистина ли е чак толкова сложно един спирт от резерва да стигне до аптеките? Или това е силата на „калинките“.

Къде са лекарствата,и как в извънредна ситуация важат ВЪТРЕШНО решение за забрана за разпространение (не за производство и износ-който се извършва и в момента)на хининови и други лекарства помагащи за профилактика и по леко протичане на вируса?

  1. Немислимо е съществуването на държава, в която липсата на елементарни предпазни средства, дори за медиците, се компенсира с помпане на мускули и его между шевни машини и тъкачни станове, с демонстриране на управленска мощ, която произтича от производството на маски, достатъчни за няколко дни.
    Немислимо е съществуването на  държава, в която Националният оперативен щаб за борба с коронавируса ще научи от болничното легло на футболен бос за медикамент, който светът използва успешно от месеци.И се произвежда само за износ. Уникалния суперменски щаб, който се бори не с друго, а с вирус, повтарям с вирус, а в състава му няма нито един вирусолог? Това е все едно да сложиш най-добрия пожарникар в държавата да ръководи бъбречните трансплантации и обратното.
    3. Немислимо е съществуването на  държава, която не знае, че 90% от икономиката се представя от малки фирми и свободни професии и допринася  75% от БВП(Брутния Вътрешен Продукт).
    4. Немислимо е съществуването на  държава, в която по време на световна криза ще предложи на едрия и средния бизнес да си продаде мерцедесите (на кого) и плати толкова, колкото ако работниците му са на борсата,на разноски на държавата,кое е по лесно съкращаването им или разделянето с мерцедесите?

А на останалите 90 % от икономиката – дребен бизнес и свободни професии(дребни собственици, заведения, работилници, зъболекари, адвокати, таксиметрови шофьори, артисти,…) – НИЩО!
5. Немислимо е съществуването на  държава, в която с овчедушно възхищение ще се приемат дърводелски разпоредби за сигурност, лишени от критичния минимум интелигентност и които се преправят по същия начин, по който са написани – на коляно.
6. Немислимо е съществуването на  държава, в която управляващите се бият в гърдите като макаци, заради пристигнали 200 шлема за медици, при необходимост от 100 000, а във Втора градска има два обдишващи апарата, от които единият никога не е работил.А същевременно да се отказва помощ от Русия,Китай,Куба,Венецуела ,защото ……..
7. Немислимо е съществуването на  държава, в която правителството ще бъде защитавано от хора с ниска себеоценка , ползващи цялата сила и “красноречие” на посредствеността си, за да оправдае нищетата на положението, в което ни завари тази тежка ситуация.Ние не можем да бъдем убедени в “разцвета”, в който ни е заварила кризата.Дори и при наличието на „факти“ и „новини“ от скорошни изявления (от Коледа) за наличието на 10,2 милиарда излишък в бюджета,както и януарските’20 такива 3,2 милиарда приходи такива още.

Но ще помолим тези, които вярват в него да убедят премиера, комисията МУ и мнозинството в НС, да структурират решения като за разцвет, а не да се разтъпква по шивашките фабрики и да решава складови наличности и производителността на поточните линии. (Това го може всяка бригадирка в средно голяма фабрика.)

Не е време за изпадане в крайни междуинституционални или междупартийни противоречия, каквито самият премиер Борисов неумело и недалновидно провокира с брифинга си днес.

Радев излезе и говори за мерките за решения с кризата с коронавируса, Борисов излиза и два часа и половина говори за Радев.

Пред общата заплаха трябва да търсим единодействие, но то трябва да бъде около мъдри и премислени решения, около панически мерки и хаотични законодателни решения няма как да стане.

И искаме още веднъж да подчертаем – нека не подценяваме епидемията, времето за ограничения е сега, докато случаите са относително малко; разпространи ли се масово вирусът, после ще бъде късно и няма връщане назад. И тогава ще платим скъпо, вкл. с човешки животи, а икономиката ще пострада много повече, отколкото от наложителните временни  мерки. Не трябва с думи и действия да насърчаваме безотговорно поведение. Линията на противодействие на вируса е правилна като цяло, но трябва да се анализира и надгражда ежедневно, с по-категорична подкрепа за най-засегнатите граждани.

Не трябва да се поддаваме на психозата насаждана ни с определена цел , разпространявайки снимките с ковчези, с празните легла в залите, които едва ли не ни очакват да легнем там. Всичко е голяма политико-икономическа игра и ще отмине, от нас зависи как и  по-бързо, така  че хора да не останат на улицата. Не позволявайте да ви настроят срещу съседа ви, защото си е „уредил“ маска, а Вие, не. Бъдете отговорни хора, но не играйте за техния отбор, защото те това целят.

Трябва твърдо и единно да се противопоставим кризата да не направи бедните по-бедни, а богатите по-богати. Тогава целта на капиталистическия фарс COVID 19 ще бъде изпълнена.

23.03.2020г.                                                                       ПС на ПП“ПОДЕМ“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *