Позиция на ПП“ПОДЕМ“ Относно борбата срещу настъпващата пандемия COVID-19

Може да излезем по здрави и като икономика и като солидарно общество
март 24, 2020
ХУМАНИЗМЪТ И СОЛИДА? НОСТТА СА МЪ? ТВИ
март 31, 2020
Всики

Позиция на ПП“ПОДЕМ“ Относно борбата срещу настъпващата пандемия COVID-19

Позиция на ПП“ПОДЕМ“

Относно борбата срещу настъпващата пандемия ? COVID-19

Все по често природата на висок глас напомня на цивилизацията кое е първичното и кой в кого трябва да се вслушва .Днес чрез коронавируса природата показва жълт картон на човечеството за неговия начин на живот. Утре предупреждението може да е свързано с чистотата на въздуха, водата, с климатичните промени ,със социалните бунтове. Чрез законната си самоотбрана природата заставя хората, държавите, международната общност да се вразумят, да се коригират, да живеят нормално и солидарно. Без солидарност и без природосъобразност човечеството е обречено. Достигнати са пределни граници на човешката арогантност.

ПП“ПОДЕМ“ призовава българските граждани и всички пребиваващи в страната неотклонно да спазват мерките на Кризисния щаб и препоръките на МЕС. Според нас вярната политика за преодоляване на епидемията предполага пълна съгласуваност между парламент, президент и правителство. На предната линия срещу COVID-19 ? са не само парламентарните, но и извънпарламентарните политически сили, и цялото гражданско общество. В тази битка няма началници и подчинени. Извънредното положение не отменя върховенството на конституцията и правата на човека.

На този етап ПП“ПОДЕМ“ прави следните основни изводи и оценки на предприетата борба срещу настъпващата пандемия -COVID-19:

1.Установената през последните три десетилетия либерална здравна система е неспособна да води своевременна и успешна битка срещу подобни зарази. Героизмът на лекари, зъболекари, медицински сестри и доброволци се сблъсква с кадрова и инструментална недостатъчност, с географски диспропорции и отсъствие на инфекциозни болници в областни центрове. Здравето не е стока и пазарът ? доказа своята несъстоятелност. Днес всички се надяват изключително на държавата, но търговският характер на болничните заведения и дейност минира държавността и сам по себе си е не по-малко смъртоносен вирус. Абсолютно неразбираемо е с 36 приети пациенти да се изчерпва капацитета на ВМА и Пирогов. Никой не знае колко апарати за изкуствена вентилация има в страната, как те са разпределени географски и налице ли са съответните специалисти. Да не говорим за маски и спирт по аптеките.

2.Правителството действа бавно и хаотично. Няма необходимия капацитет и компетентност. Няма хоризонт за магистралата на човешкия живот. Ситуацията изисква здравните мерки веднага да се съпътстват от най-сериозни социално икономически мерки. Пандемията ще отмине, но без жизнени социални и икономически организми няма възстановяване на нормалния човешки ритъм. Наблюдаваме, от една страна, как президентът ? адев говори и настоява за срочни социално икономически мерки, а от друга страна-премиерът Борисов говори само за ? адев. Когато сме във война срещу вируса не се пали фитила срещу президента като не се признава ролята му на главнокомандващ не само във военно, но и в мирно време.? ? ? ? ? ? Не трябва да се изолира институцията, която олицетворява единството на нацията.

Очакваме не показни,а адекватни стъпки на правителството. Да бъде наясно с бюджета и с неизбежността на неговата ревизия. Да помогне ? с много по-конкретни мерки сектор по сектор, малкия и среден бизнес, бедстващите граждани, за да има бъдеще родината. Да махне дразнещите правителствени и управляващи лица от ТВ екраните! Да промени ? конфронтационния и надменен правителствен език.

3.Светът след ? COVID-19 ? ще бъде друг. Днес всички виждат, че най успешна борба срещу вируса провеждат КН? ,? усия, Куба и Виетнам. Оттам идва и най-голямата и навременна помощ за бедстващите, Коронaвирусът победи НАТО, спря неговите провокационни учения, а най-големите руски военни самолети кацат в натовски военни бази, за да доставят медици и техническа помощ за спасението на цели народи. КН? помага на Италия, Сърбия… и на цяла Африка. Светът наистина ще бъде друг, ЕС като неолиберален е в агония. ? ежимът на санкции е анахронизъм. Наложително е ново мироустройство, ново лицензиране на международните институции.

4.Във всяко общество по-големи злини от коронавируса носят кретеновирусите -у нас и в чужбина. Дано те не се окажат прекалено много, което би затруднило общата борба за живот на планетата.

ПП“ПОДЕМ“ сигнализира всички свои членове и симпатизанти да се включат тотално в борбата срещу ? ? ? ? COVID-19 .

Ние ще съдействаме на всяка разумна политика и добре премерени действия на държавата и Щаба. ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? Без паника и психоза, а с разум и воля!

23.03.2020г.? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? НК на ПП“ПОДЕМ“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *