ХУМАНИЗМЪТ И СОЛИДА? НОСТТА СА МЪ? ТВИ
март 31, 2020
АКО КО? ОНАВИ? УСА НЕ ДОВЪ? ШИ БЪЛГА? ИТЕ, ТО ФАЛИТИТЕ, ГЛАДНИТЕ, БЕЗ? АБОТНИТЕ ЩЕ ГО СВЪ? ШАТ
април 5, 2020
Всики

ИЗВЪН? ЕДНА СИТУАЦИЯ БЕЗ ? ЕГУЛАЦИЯ И КОНТ? ОЛ

ИЗВЪН? ЕДНА СИТУАЦИЯ БЕЗ ? ЕГУЛАЦИЯ И КОНТ? ОЛ

На първо място е въпроса за пълноценното функциониране на парламента в извънредно положение, дори и в най-тежка форма на извънредност – военното положение е уреден от Конституцията на ? . България.

У нас парламентаризма е превърнат в привидно политическо представителство, а парламента е превърнат в изпразнена недемократична инстанция.

Кой ще отрече, че парламента сега е място, където партийни чиновници се събират, които със или без дебати набързо да сложат печати върху подготвените другаде проекти за законодателни актове, решения и пр.

За огромно съжаление у нас след години на профанизация на политиката, авторитарен произвол и екстремизъм се стигна до рушенето на демократичните устои. ? ешението за уж саморазпускане на Народното събрание по време на извънредното положение е в пълно противоречие на конституционния и обществен дълг.? А нали редовното и пълноценно функциониране на Народното събрание по време на извънредно или военно положение е основна конституционна гаранция за демократичния ред и правата на гражданите.

На кого не е ясно защо е нарушена Конституцията, която срещу произвола, репресиите и екстремизма формулира правила и принципи, които да се съблюдават от всяка демократична власт в извънредно положение.

Някой да не се сеща, че изпълнителната власт не признава задължителната законодателна, парламентарна власт ,да бъде публично контролирана.

Но никъде в цяла Европа няма такава принудителна абдикация и фактическо разпускане на парламента.

В историята от векове и сега у нас се вижда, че абсолютната власт оставена без парламентарен контрол, както и извънредната власт без действителен контрол със сигурност развращават и ще доведат до нежелани последствия за демокрацията.

Вторият въпрос е, че вируса отваря неограничени възможности за монополни печалби в извънредно положение, т.е. налице е старата метафора „пир по време на чума“.

Едва ли някой се съмнява на кого е нужен световния разпад и за кого ще остане далаверата от трагедията.

Всички знаем, че нещастието за милиони простосмъртни носи огромни печалби на малцина, които се смятат за богоизбрани.

Олигархията се възползва от суспендирането на гражданските, социалните и политически права, чрез рестрикциите на извънредното положение.

На ход са цензурата, подслушването, криминализиране на обществената инакомислеща активност, бламиране на всякаква опозиция, арести на дейци от други партии под знака на коронавируса.

Този режим на санкции е истински анахронизъм в действие, за това ние оценяваме, че извънредната ситуация е без регулация и без контрол.

Така ГЕ? Б се заема с „демократура“, мечтана без корективи и алтернативи.

 

П.П. „ПОДЕМ“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *