Клип на „Коалиция „Вън от ЕС и Нато“
март 25, 2023
Война и мир
април 15, 2023
Всики

? уско-китайската стратегическа траектория

? уско-китайската стратегическа траектория

ПП“ПОДЕМ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? Иван Генов -доктор по международно право

 

Срещата Путин-Си в Москва тепърва ще се изучава и осмисля. Политическият реализъм дава основания още сега да направим извода, че тези Три дни на посещението разтърсиха света. Това силно напомня книгата отпреди век на американския журналист Джон ? ид „Десет дни, които разтърсиха света“. Авторът описва щурма при превземането на Зимния дворец в Санкт Петербург. Тогава Ленин пророчески заявява: „А сега да продължим да изграждаме социалистическия порядък!“.

При оценката на най-високото държавно китайско посещение предварително следва да се отчитат няколко „незначителни нюанса“:

– в навечерието на визитата излезе съвместна статия на посланиците на ? усия и КН? в ООН в американско списание;

– по време на срещата си с премиера Мишустин, председателят Си подчерта, че е в Москва по силата на историческата логика;

– за първи път Путин прие чужд държавен ръководител за многочасов разговор на четири очи в личното си пространство – в кремълската си квартира;

– протоколно съгласуваната военно-патриотична песен, с която председателят Си бе изпратен от Кремъл;

– неофициалните думи при ръкостискането на изпроводяк, казани от Си на Путин, че Китай и ? усия заедно залагат кардинални промени за следващите 100 години;

– отказът на Си да проведе паралелни телефонни разговори с Байдън и Зеленски от Москва,

На фона на усмихнатия и жизнен мегадует Путин-Си каква тъжна картинка са неадекватните Байдън и Сунак, Шолц и Макрон, Мелони и Трюдо, Борел и гинеколожката Урсула! Кога ли колективният Запад ще разбере, че текущият коз Зеленски е всъщност Черен Петър за тях самите и нещо като Грета Тумберг за насмешка?

На Задния фронт нищо ново – Тръмп обявява вашингтонския елит за най-големия враг на САЩ; Тръмп обвинява наследника си, че с ненормалната си политика е довел до политическо обединение на КН? с ? усия, обединение, към което вече гравитират Иран и Саудитска Арабия, а редица други държави са на опашката на Б? ИКС; печатницата на инфлационни ковид-долари все повече се задръства; повторна Велика депресия е реална заплаха за САЩ. Не случайно секретарят на Съвета за сигурност на ? усия и бивш шеф на ФСБ Патрушев неотдавна отбеляза: „САЩ стават все по-слаба държава и няма гаранция, че ще останат единна държава“.

Взривяването на „Северен поток“ няма да остане без отговор (Москва забавя, но не забравя). И тук САЩ се изявиха като най-голямата мутра и терорист №1 в света. Те отдавна са разположили тактическо ядрено оръжие в шест европейски страни и сега дирижират истерия по повод прехвърлянето на такова оръжие в хранилище на съюзна държава ? усия – Беларус. Тази съгласувана акция на двата братски народа цели, наред с всичко друго, да внесе някаква доза реализъм в американската политика и да неутрализира полската заплаха.

Натовската доктрина да повтаря историята в нейния нацистки ракурс в крайна сметка ще превърне Украйна в руини и на части. Манталитетът на украинските националисти и бандеровци е човеконенавистен. Украинският режим е антиправославен, дори антихристиянски.

Повратен момент във въоръжения конфликт на територията на Украйна и на новите руски републики и области ще настъпи, когато Специалната военна операция прерасне в нова Велика Отечествена война. ? усия никога не губи отечествени войни. А след тях винаги настъпват мащабни световни промени. Ето защо китайският мирен план от 12 точки трябва прецизно да се анализира и прилага. Той е безупречен като най-обща преговорна рамка въобще между Изтока и Запада на базата на основните принципи на общото международно право, а не върху някакви американски международни правила.

Съвременните руско-китайски отношения са много повече от традиционните военни, политически, икономически блокове и съюзи. Отличават се със стратегическо планиране и всеобхватно сътрудничество. Председателят Си дебело подчерта пред събеседника си, че живеят и работят за стратегически промени, сравними с тези от преди 100 години – ВОС? и създаването на ССС? .

? уско-китайската стратегическа траектория става определяща физическа величина за развитието на новата система на международни отношения. Тя е равномерно праволинейно движение към установяване на справедлив многополюсен свят без хегемони и сателити. Тази траектория е трън в очите и поразява всички нервни клетки на бившите метрополии, робовладелци и техните съвременни алианси, които хронически страдат от синдром за величие и господство. Колективният Запад ще осъзнае ли, че навлиза във фаза на историческо отстъпление? Все по-малко ще му помагат американската и соросоидна демокрация, джендърските евроатлантически ценности, експорта на „цветни революции“ и неолиберализма.

Ефективността на руско-китайската стратегическа траектория изисква от нейните носители колосална многопланова работа, включително по сближаване в идеологическата област. Китай убедително доказва, че избраният от него път „социализъм с китайски оттенък“ е верен и успешен. В китайската конституция свети името на Ленин. На почит в Китай е и Сталин, наред със Сун Ятсен, Мао, Джоу, Дън Сяопин.

От своя страна руските идеолози следва да внесат някои корекции в интерпретацията на руската и съветска история – да не се премълчава планетарната роля на Ленин и Сталин, да не се гледа на ВОС? просто като на заключителен етап на Февруарската буржоазна революция, да не се премълчава световно-историческата роля на Съветския съюз. ? усия следва политически да осъди уродливото наследство на 90-те елцинови години и безпаметните горбачовски години. Крайно време е да се освободи от своите олигарси, либерални елити и капиталистически предразсъдъци. И да тръгне по своя естествен път – „социализъм с руски оттенък“.

Китай пък следва по-цялостно да аргументира и мотивира света към юана, към философията и практиката на феномена „Един пояс – Един път“, в който се вписват и „Пътя на коприната“, и „Голямата Евразия“, и ЕАИС и т.н.

Къде е България в това глобално разместване на пластовете? Засега само президентът и левите сили у нас подават данни за някакъв стратегически усет. Недостатъчно! Без дружествени отношения с ? усия и Китай, Европа-стара и нова – е обречена. Цивилизационното равноправие, а не цивилизационната дискриминация е легитимното бъдеще.

София 28.03.2023г.? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ПП“ПОДЕМ“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *