1-ви май 2020г.
май 2, 2020
Достоверно за нашенската пишман „демокрация“
май 22, 2020
Всики

На кого да вярвам?

На кого да вярвам?

На трите куршума върху месингови плочки с дати и ордените в скрина на дядо ми или на крясъците на недоносените лакеи?

Историята не може да се надвика и никога и с никакви пари не може да се купи !!!

На 1 май 1945 г. съветската армия навлиза в Берлин, а немското радио обявява, че Хитлер е мъртъв, и на негово място застава адмирал Карл Дьониц.

На 7 май група немски военни лидери начело с генерал Йодл подписват капитулация на Западния фронт в ? еймс пред военни лидери на експедиционните сили на съюзниците.

На 8 май Чърчил и президентът Труман обявяват края на войната в Европа.

? ано сутринта на 9 май немските ръководители в Берлин подписват официалната капитулация спрямо съветската армия, и съветският лидер Й.В.Сталин обявява края на войната.

ПОДПИСВАНЕ НА
АКТА ЗА БЕЗУСЛОВНА ВОЕННА КАПИТУЛАЦИЯ НА ГЕ? МАНИЯ
Късно вечерта (в 22 ч. 43 мин) на 8 май в специално подготвена зала на Военно – инженерното училище в Карлхорст (предградие на Берлин), украсена с държавните флагове на Съветския съюз, САЩ, Великобритания и Франция, се събрали представителите на върховното командване на страните съюзници, съветски маршали, войските на които са щурмували Берлин, журналисти.
Зад масата заели места заместник Върховния Главнокомандващ на Въоръжените Сили на ССС? Маршала на Съветския съюз Г. К. Жуков, заместник Главнокомандващият на експедиционните сили на съюзниците Главният маршал на авиацията на Великобритания А. Тедер, командващият стратегическите въздушни сили на САЩ генерал К. Спатс и като официален свидетел главнокомандващият френската армия генерал Тасини.
Малко след това в залата пристигнали и ? представителите на германското Върховно командване- генерал-фелдмаршал Кайтел, главнокомандващият на военно-морските сили адмирала на флота Х. Фридебург и генерал-полковникът от авиацията Г. Щумпф, имащи съответните пълномощия от адмирал Карл Дьониц (назначен от Хитлер преди смъртта му за “райхсканцлер и върховен главнокомандващ”).

Първа точка от подписания от тях

“АКТ ЗА ВОЕННА КАПИТУЛАЦИЯ”

гласял:

“ Ние долуподписаните, действайки от името на Германското Върховно Командване, се съгласяваме за безусловната капитулация на всички наши въоръжени сили на суша, на море и във въздуха, а също всички сили, намиращи се в настоящия момент под немско командване, предаваме на подчинение на Върховното Главно командване на Червената Армия и едновременно на Върховното Командване на Съюзническите експедиционни сили”.

Фелдмаршал Кайтел изгледал презрително американските,френските и английските представители и пред всички попитал Жуков:-„ТЕЗИ, И ТЕ ЛИ СА „ПОБЕДИТЕЛИ““???

Така приключва 1418-дневната епопея, наречена Велика Отечествена война, зад която се крие море от лишения и страдания, мъка от пораженията и радост от големите победи. По време на Втората световна война Съветският Съюз понася най-големите човешки загуби – по последни данни около 27 милиона души.

 

Празнуващите днес Деня на Европа ,също имат П? АВО!

Но на основата само на това че : Ако я нямаше тази дата 09.05.1945г. и този документ за капитулация нямаше да има и Европейски Съюз.

На 9 май 1950 г., в чест на победата над фашизма френският външен министър и експремиер ? обер Шуман в Париж излиза с декларация пред международните медии, запазила се ? в историята като „Декларацията Шуман“, с която обявява ? идеята на икономическия съветник Жан Моне ? към Френското външно министерство ,Франция и Германия да обединят контрола си над производството на стратегическите за икономиките им суровини – въглищата и стоманата.

На 18 април 1951г. в Париж ? предложението е прието и ? изготвения договор се ? подписва ? от ? Франция, Германия, Италия, Белгия ,Холандия ? и Люксембург.

Това е датата и моментът на историческо зачеване на днешния Европейски съюз. На този ден, спасената на 9 май 1945г. Европа, създава първата Европейска общност с икономическа насока.

На 28-29 юни 1985 г. на заседание на Европейския съвет в Милано, в апогея на Студената война, обаче се взема решение за Ден на Европа да бъде обявена не датата на подписването на договора – 18 април, а онзи 9 май, съвпадащ с Деня на победата, в който Шуман прочита декларацията си.

? азбирайки историческата значимост на Датата на Победата над фашизма за фактическото съществуване на ЕС държавните глави на страните в ЕС ? извършват? историческа подмяна и опит за връзка със съвсем друго събитие.

Като отчитаме голямото значение на проекта “Обединена Европа”, днес не можем да не отбележим, че такава подмяна и припокриване на датите на двете значими събития – победата над хитлерофашизма и зачеването на Европейския съюз, първо, е исторически коректна, и второ, тъй като е замислена в годините на отминалото антагонистично противоборство между двете световни системи,така обявената от тях „Студена Война“ ,вече не отговаря на духа на взаимно разбирателство и сътрудничество, в който живеят европейските народи.

Не се налагат корекции,само едно уточнение:

1.Когато днес се чества краят на? ВСВ ,се чества 75 години от победата над Хитлеро- фашизма на 09.05.1945 година.

2.Когато се чества Деня на Европа ,се чества 69 години отДекларацията Шуман“ обявяването на намеренията за създаване на ЕС, а не Първият договор от ? 18 април 1951г.

Важното е ? да заявим ясно и недвусмислено историческата истина. За да се знае и помни.

Че преди 75 години над 130 000 български воини са прегазили врага по бойните полета на Югославия, Унгария и Австрия, изтърпели студ, дъжд, болести и лишения за победата ? в най-кървавата война в човешката история.

Че победиха заедно с всички народи, които отхвърляха човеконенавистната и престъпна война.

Че над 18 000 наши сънародници са дали живота си за тази кауза и за България!

Че помним героите и няма да бъде забравен героизма им.

Дано сме си научили урока и никога повече никой да не преживява ужаса на войната.

 

09.05.2020г.? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ПП“ПОДЕМ“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *