На другия ден след края на войната
декември 28, 2022
КОАЛИЦИЯ №21 „ВЪН ОТ ЕС И НАТО“
март 25, 2023
Всики

Украйна – държавен изпит по геополитика

Украйна – държавен изпит по геополитика

Иван Генов

доктор по международно право

 

Специалната военна операция на ? усия в Украйна се провежда на фона на традиционната вековна война на колективния Запад срещу ? усия. Ситуацията търпи драматично развитие. Ескалацията е неизбежна. Легитимните цели се умножават. Театърът на военните действия надхвърля всякакви прогнози. Все повече на преден план излиза прякото военно противопоставяне на НАТО срещу суверенна ? усия. От това най-много ще страдат Украйна и второстепенните участници в Алиянса – пионките на повикване.

 

Ето защо въоръженият конфликт в Украйна следва да се разглежда и като държавен изпит по геополитика за всяка страна по света. България не е изключение. Тя решава – дали ще има нови хоризонти или ще се сблъска с поредна национална катастрофа. С други думи, ще вземе ли изпита или ще се озове в задния двор на историята.

Трябва да се дадат верни отговори на мегавъпросите на нашето време по темата Украйна:

Първо. След като по дефиниция една първостепенна ядрена държава не може да бъде победена, т.е. след успешното приключване на СВО на ? усия, глобалният свят ще получи нови измерения и всяка страна ще бъде изправена пред фундаментален избор – да отстоява статуквото на остаряващия еднополюсен свят, командван от хегемона с неговия финансов ковид – Долара или да се включи в изграждането на нов многополюсен , равноправен и справедлив финансов свят, от който да печелят всички участници. Не забравяйте думите на Фройд: „Америка е една голяма грешка!

 

Второ. След като основни резултати от Втората световна война се преиграват, включително възраждане и подкрепа на неонацизма, т.е. превръщането на тоталната русофобия в официална (не само киевска) западна етническа политика, тогава накъде върви светът? След „сукин сина“ Зеленски на колективния Запад или след нормалните цивилизации, включително православието! Трети и Четвърти ? айх няма да мине. Други са реалностите и перспективите: работещото стратегическо партньорство Си-Путин, новите взаимоотношения с Индия и Иран, помирението между Саудитска Арабия и Иран, енергията на Б? ИКС, жаждата за справедливост на Латинска Америка и Африка… „Един пояс-един път“ е мировозрението на бъдещето. Откъде изгрява Слънцето и накъде духа вятърът – от Изток и на Изток. Европа следва да избере между Залеза и Изгрева. Първото е да се наслаждава на статуса си на американски щат и неизбежно да потъне като Атлантида. Второто е целият стар континент да засили интеграцията с Изтока и да върви напред.

Трето. В геополитически план какво е България? Изначално нашата държава е една от люлките на европейската цивилизация. Писменост, език, религия и райски кът! България на духа е вечен феномен. Никой хегемон няма историческо право да ни дирижира, още по-малко да ни дресира и унижава. България присъстваше във всички географски посоки. Но тя преди всичко е Изток и Запад, стратегически кръстопът. Истинската Европа също съчетава Запада и Изтока.

Външната политика на страната ни може да е цялостна и ефективна, когато е многовекторна и изключва „образа на врага“. Самоубийствено е, ако международното поведение на България наподобява това на Полша и трите прибалтийски републики. Техните исторически взаимоотношения с ? усия са проникнати от омраза. Нашите с ? усия се отличават с братство и взаимна признателност между двата народа. Дядо Иван е дядо Иван! Той е на пиедестал и дълбоко в душите ни. Затова никакъв Сорос и никакъв чичо Сам не могат да го бутнат. Паметниците на българо-руската дружба са в нашата кръв и плът. Те не могат да се махнат нито от борисовите герберчета и кюлчета, нито от каквито и да са задокеански шмекери. Канадските харвардски курсове не струват пет пари по сравнение с автентичния Харвард на Слави Василев. Евроатлантическите джендърски ценности още повече не струват по сравнение с традиционните семейни ценности.

България ще издържи държавния си изпит по геополитика само ако отстоява своите национални интереси, т.е. ако спазва неутралитет, ако не изнася оръжия и боеприпаси за воюващите страни, ако проповядва мир и преговори. Само… ако погледне умно малко по-надалеч.

София? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ПП“ПОДЕМ“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *